Rådyrkilling Bambi &

27.12.2020

Her er artikkelen om Bambi og Helene Sølvik Helgeberg. 


Jeg var på bursdagsfeiring på en hytte oppi Frysjøberget en sommerkveld 29. mai. 

På vei hjem så vi det lå ett dødt rådyr i veien. 

Jeg stoppet for å se hva som hadde skjedd, siden jeg er i viltnemnda i kommunen, og så fort at det var gaupa som hadde vært på ferde. Rådyret var varmt enda, så jeg trur nok gaupa var der da vi kom kjørende, så vi skremte den. 

Jeg dro geita til side, og så hun hadde juret fult av melk, men ingen killinger å høre/se. Jeg dro tilbake morgenen etter for jeg var nysgjerrig på om gaupa hadde vært der igjen etter at vi dro, det hadde ho ikke. 

Det var da jeg fikk høre en rådyrkilling som lokket i skogen litt unna der geita lå, så jeg tok fram Clausen rådyrlokken min som jeg alltid har liggende i bilen, og begynte å pipe. 

Jeg fikk svar direkte, og på den måten klarte jeg å lokalisere meg frem til killingen. 

Jeg plukket den opp og tok den med meg i bilen og hjem til stallen. Killingen var max 2 døgn gammel, tynn og ustø. Ringte bønder for å få tak i råmelk og flaskesmokk, og så var det å prøve å få henne til å begynne å suge. Det krevde mye tålmodighet for å få henne til å skjønne flaska, men plutselig gikk det. 

Jeg reiste i stallen for å mate henne hver 3. time, i tillegg til full jobb på sykehuset, etter 3-4 dager gikk jeg over fra råmelk til kalvegodt, og økte mengden ettersom hun vokste.

 Hun bodde på stallen frem til uti juli, da flyttet jeg henne til mamma og stefaren min, for jeg skulle på ferie. 

Og siden har hun vært der, da dem bor med skogen rett utenfor huset, slik at Bambi kan komme å gå som hun selv vil. I starten var hun inne om natta, men nå går hun løs hele tiden. Men hun er innom flere ganger om dagen for å få flatbrød og rosiner, hun elsker det. 

Hun går også godt ilag med engelsk setterne Ziggy og Gilly. Også får hu litt melk bare for kosen sin skyld. Håper hun trekker litt mer til skogs til våren, da hun blir i brunst og på leit etter bukk. Tenk om hun finner seg en kjekk råbukk, får killinger og kommer tilbake på besøk til oss med dem sommeren 2022

Hun er ihvertfall nå ett «fritt» rådyr, selv om hun kommer og går i huset som hun selv vil. Lever ute og finner mat selv ute. Og er fortsatt veldig skeptisk til fremmende, er kun jeg, mamma og stefaren min som får kose på henne.