Syspesialist som prioriterer elgjakt

02.12.2020

Vi var så heldig å komme i kontakt med en litt annerledes elgjeger, men samtidig en interessant elgjeger som ikke er det vi ser så mye om den dag i dag. 

Laila N. Nævervei trives veldig god med symaskinen rundt seg. Hun har solgt symaskiner og holdt sy-kursleder i mange år. 

Men når høsten nærmer seg blir sysakene byttet ut med jaktrifla. Laila har vokst opp med jakt og forteller at pappa aldri var hjemme når hun feiret fødselsdagen sin 25. September. Han var alltid på jakt, men nå drar hun selv på jakt på sin bursdag uten at det ødelegger feiringen

ALTERNATIV FEIRING

Jeg pleier å ta med sjokoladekake som jeg spanderer på resten av jaktlaget når vi samles rundt bålet, sier Laila. I år var det ekstra spennende da hun fikk skutt en halvannet års kvige i første drev, også på selve fødselsdagen. For Laila og mange andre elgjegere handler ikke elgjakta om kroner og øre, men om gleden ved å komme seg ut i skogen, opplevelser og mat økning.

Laila kommer fra Fustvatnet men bort på østsiden av Ømmervatn i Vefsn, men hun driver jakt i Hellfjell storviltområdet. I alle år har jeg vært alene kvinne på jaktlaget, frem til i høst da ei bestefars jente også ble med på jakt, sier Laila. Ungdom må ha fylt 18 år før de kan jakte storvilt alene, men fra de 16 til 18 kan de være med på opplærings jakt med våpen. Dette må skje under forsvarlig tilsyn av en jeger som har fylt 20 år, forteller Laila som gleder seg over at mange unge ønsker å ta jegerprøven å komme seg ut i naturen.

Elgjakt handler om å skyte og felle dyr, men det er ikke bare den eneste jobben enn må gjøre, det gjenstår enda mer fra elgen faller i bakken. Laila jobbet i sin tid på salgslaget og er veldig glad i å være med å slakte og partere. Jeg utnytter alt som kan utnyttes til mat, det er så mange muligheter, sier Laila. De pleier å lage pølser, løvbiff, salter og røyker hjertet, tørker levra og resten får hundene, men vi tar vare på alt vi kan, og det handler om respekt for dyret, forteller Nævervei.

I tillegg til andre goder bidrar jakt i Hellfjell - området til å begrense en del beiteskader av elg. Om vinteren gjør elgene som oftest skade på skogen og bøndenes rundballer, og her som det er mye snø trekker elgen til områder med mindre snø. På grunn av de begrensede skadene elgen gjør har vi fått tildelt ti prosent større avskyting over en prøveperiode på fire år. Laila forteller at i år var kvoten på 3 elger , og hun fikk skutt to av dem. De kan jakte helt inntil jul. Hun er gjerne gjeste jeger på andre lag når vi er ferdig med ordinær jakt. Her fikk Laila skyte 1 elg i år, som ble bonus. Jeg har aldri sittet på post og fått besøk av så mange elger.

Jakta er mye mer, enn selve fellinga av dyr

Mange av dyrene som kom forbi var feil dyr. Det går ikke med et bra skuddhold når det er feil dyr som kommer. Jeg hadde de nærmeste dyrene på fem meters hold, forteller Laila. Ettersom det var dyr som ikke var på kvoten, rakk jeg å filme, det var helt fantastisk. Ku med tvilling kalver.

Samholdet i jaktlaget er nokk noe av det viktigste, og de sosiale ved jaktturene. Laila forteller om mange trivelige stunder rundt bålet. Vi deler som regel mange historier fra gamle dager og forteller om egne erfaring til spente førstegangsjegere. Jakta gjør også at vi blir veldig godt kjent i landskapet når vi jakter i samme terreng år etter år. Jakta gir oss også noe helt fantastisk når det kommer til det å bruke hund, selv har jeg en 8 måneder gammel grå elghund som skal trenes på ettersøk og blodspor. Det krever sin tid, men som hundeeier, er gleden stor når man får til en og god hund. Kira skal brukes som ettersøk for viltnemda.

Tidligere i høst var Laila kursholder i sykurs i Sandnessjøen. Det er meningen og jeg håper det skal bli flere kvelder etter hvert. De som stiller opp her får prøve å sy litt mindre produkter før de får prøve seg på større plagg, der er avhengig av hva elevene har lyst å lære, forteller Laila. Men jeg gjør det som jeg også trives best med, når høsten kommer og elgjakta er i gang er den første priotert. Jakt utgjør en viktig biinntekt for mange bønder rundt om i landet, enten om de selger fra seg jaktrettigheter eller kjøtt, påpeker Laila. Det samme gjelder også fiskekort. Laila er også veldig opptatt av hav og innlandsfiske og får tid til dette innimellom den fulle planen hun har, som både jeger og sykurs holder.

Gleder seg allerede til neste jakt

Elgjakta er jul og 17.Mai på en gang. Og selv om jeg har all respekt for kongehuset, pleier jeg å si at om kongen kommer på besøk, må ha ikke ta turen mens elgjakta pågår.

En slik dame som Laila står det stor respekt av, ei dame som gir alt og tar seg til det hun trives aller best med.